RAMAZAN AYINDA BESLENME:
Ramazan orucu; günün daha çok gündüz zaman dilimini içine alan yaklaşık 16 saat kadar hiçbir şey yemeden ve içmeden geçen, iftar ile akşamdan başlayan gece periyodunda 8 saat yeme içme serbestliğinin yaşandığı bir süreçtir. Bu sürece bilimsel literatürde 16:8 adı verilen uzun süre açlık durumu denilmektedir.
“Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?” ,“Oruç tutarken kilo vermek mümkün mü?” Bu yazımızda merak edilen ‘’Ramazan ayında sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır?’’ sorularına cevap vereceğiz. Uzun süre aç ve susuz kalındığı için metabolizma haliyle yavaşlıyor. Bu sebeple iftardan sahura kadar geçen süre içindeki beslenmeoldukça önemli.
Aslında yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde deamaç; yeterli ve dengeli beslenmeolmalıdır.
Oruç;organların çalışmasını dinginleştirerek vücudun dengesini bulduğu, karaciğerin en hızlı yenilendiği önemli bir süreçtir. Sağlıklı besinler tüketerek bedenin bu ritimde olumlu değişiklikler ile sağlığa yararlı bir dönem yaşamayı destekler. Detoksifikasyon mekanizmalarını aktifleştirerek organ çevreleri, vücut sıvıları ve dokularda biriken zararlı toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
Yapılan meta-analiz araştırma raporlarında; oruç süresince ilk iki haftada kilo verimininyavaşladığı, vücut susuzluğu ile hafif dehidratasyon oluştuğu ancak orucun sonunda genel olarak dikkatli beslenen kişilerde kilo kaybı görülebildiği bildirilmiştir.
Genel olarak oruçtaki uzun açlık periyodu kanda kötü huylu kolesterolü ve açlık kan şekeri düzeylerini düşürerek iyi huylu kolesterolün ise anlamlı derecede artış sağladığı görülmüştür. Ayrıca Ramazan orucu kronik hastalıkların oluşumunda ciddi rol oynayan inflamatuvarmetabolitseviyelerini baskılayarak doğal bir hastalık koruyucu mekanizması geliştirdiği belirtilmiştir.
Özellikle Ramazan orucunun glisemik kontrolü sağlayarak HbA1C düzeylerinde azalmaya neden olduğu da yapılan bilimsel analizlerde yer almaktadır. Doğru besin seçimi, kaliteli uyku ve ideal öğün düzeni ile orucun sağlığımıza katkı sağlayacağı, kan şekerinde ve kan insülin düzeyinde iyileşmeile trigliseritlerin azalmasında olumlu roloynayacağı belirtilmektedir.
Bu süreçte vücudun su ihtiyacını yeterli bir şekilde karşılamakve öğün düzeniile uzun süre tok kalmayı hedefleyecek sağlıklı besinler ile planlama yapmak önemlidir. Günlük beslenmemiz, karbonhidrat,protein, yağ, vitamin ve minerallerin yeterli ve dengeli alımı ile çeşitli besin grupları ileplanlanmalıdır.
Ramazan ayında, yoğun iş temposu, günlük aktivitelerin kısmenkısıtlanması, gün içindeki rutin atıştırmadan yoksun kalan metabolizma ile baş ağrısı, susama duygusunun çok hızlı oluşması, sinirlilik, mide gurultusu gibi geçici semptomlar görülebilmektedir. Bu durum oruç tutan kişilerde iftarda fazla yeme iledaha sonra tatlı tüketmeye yönelim ilesonuçlanabilmektedir.Ertesi gün aç kalmayı önlemek için sahurda yağlı yemeklerin yenmesi ile birlikte kilo alma, mide sorunlarının artması, reflü, uykuya meyil, gün içinde uyuşukluk ve isteksizlik, daha çabuk acıkma gibi olumsuzluklara neden olmaktadır. Bu nedenle dinç bir şekilde Ramazan ayını tamamlayabilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek oldukça önem taşımaktadır.
Yemek yenmediği süreçte vücudun kan akışı ve bağırsakların hareketleri yavaşlar.Böbrekler daha fazla çalışarak ortamdaki suyun geri emilmesi için kendini yorar. Bu durum baş ağrısı, kabızlık, kan akışında yavaşlamaya bağlı organların oksijeni yetersiz alması ile kısa sürede yorgunluğa sebep olur. Bu süre boyunca günlük su tüketimi ortalama 3 L olarak planlanmalıdır.Su dışında maden suyu iftarda yemekle birlikte tüketilebilir. Çay-kahve tüketimi ise şekersiz 3-4 bardak olarak belirlenebilir.Çorba mide asit dengesini sağladığı için midede yanma ve hazımsızlık yaşanmasını önler.Çorbanın sindirimi kolaydır ve doyurucudur, ayrıca vücudun sıvı ihtiyacınıdestekler ve bol lif almanızı sağlar. Bu nedenle günlük beslenmede yer almalıdır.
Oruç tutarken uyku düzeni değişir, uyanık kalma süresi gece artar,kortizol düzeyi artar ve bedenin ritmi değişir. Budeğişimi önlemek için kalsiyum kaynaklarına yer verilmelidir.
Oruç tutanlar için sahur ve iftardaki menü içeriği, iftardan sahura kadar olan zaman aralığında sıvı ve doğru besin tercihleri yapmak önemlidir.
• Öğün içerikleri, sağlıklı yeme tabağına göre oluşturularak, her türlü besin grubundan (sebze, meyve, tahıl, et, yumurta, kurubaklagil, süt ve ürünleri) yararlanılmalıdır.
• Bahsettiğimiz gibi kısmen daha düşük fiziksel aktivite ile birlikte tutulan oruç hem uzun süren açlık hem de susuzluk nedeniyle bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olur. Kabızlık problemi yaşamamak adına, sahur ve iftarda çiğ sebze, meyve tüketilmeli, haftada 2-3 gün iftarda kurubaklagil (mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya) ve zeytinyağlı sebze yemekleri tüketilmelidir.
• Protein kalitesi yüksek besin kaynakları (et, yumurta, süt) tüketilmelidir. Protein kalitesi düşük olanlarda ise, dengeli yemek karışımları yapılarak protein kalitesi yükseltilmelidir
Sahur menüsünde nelere dikkat edilmelidir?
Mutlaka sahura kalkılmalıdır.
Sahur menüsü;
• Protein, karbonhidrat ve yağ içeren besinlerden oluşmalı,
• Uzun süreli tokluk sağlamalı,
• Bağırsak hareketliliği için yeterli posa/lif içermeli,
• Gece uykuya devam etmeyi zorlaştırmamalı,
• Aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli,
• Yeterli sıvı tüketilmelidir.
İftar menüsünde nelere dikkat edilmelidir?
Gün boyu süren açlığa bağlı düşen kan şekeri seviyesi, kişide kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği uyandırır.
Yapılan en büyük yanlışlardan biri uzun süren açlığın ardından iftarda hızlı bir şekilde, fazla miktarda besin tüketmektir. Beyinde doyma uyarısı yemeğin 15-20. dakikasında oluşur, bu sebeple hızlı yemek doygunluk hissi oluşuncaya kadar daha çok yenmesine neden olur.
• İftarda hazmı kolay besinler tercih edilmeli, çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınılmalıdır.
• Kızartmalar, hamur tatlıları, çok tuzlu, çok şekerli ve çok yağlı hazır besinler (fastfood), salam, sucuk, sosis, kavurma vb. doymuş yağ içeriği yüksek besinler, sakatatlar (beyin, karaciğer vb.), yoğun baharatlı yiyecekler iftar sofralarından uzak tutulması gereken besinlerdir.
• Çay, kahve, kola ve acılı yemekler, çiğ soğan-sarımsak gibi gıdalar midesi hassas kişilerde rahatsızlık hissi yaratabilir.
• İftarda komposto/hoşaf sıvı tüketimine destek olur.
• İftar ile sahur arasında bol sıvı tüketilmelidir.
• İftarda öncelik, orucu açmak olmalıdır. Bütün yiyecekleri birden tüketmeye çalışmak, kan şekerinde ani yükselmelere ve sindirim güçlüğüne sebep olur.
• İftar ve sahur arasındaki aralıklı beslenme, sağlıklı yeme tabağındaki tüm besin gruplarını içermelidir.
Oruç tutmada riskli grup: Kalp-damar ve yüksek tansiyon hastalığı olup ilaç kullananlar, diyabet hastaları, böbrek yetmezliği olanlar ve diyaliz hastaları, kanser tedavisi görenler, çocuklar, yaşlılar ve hamilelerdir.
Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerilerimizi göz önünde bulundurarak keyifli bir ay geçirmenizi dileriz.
Sevgiler
Biz FitChef olarak günlük, taze, lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlayan bir yemek firmasıyız. Hazırladığımız yemekleri ihtiyaca göre zayıflama menüsü, yüksek proteinli menü, vejetaryen menü gibi sınıflara ayırdık. Günlük hazırladığımız bu menüleri her gün seçtiğiniz saat aralığında adresinize getiriyoruz.
Sadece kendi web sitemizden sipariş alıyoruz. Siparişiniz sonrasında paket aldığınız süre boyunca online diyetisyenlik hizmeti veriyoruz. Gün içinde diyetisyenlerimiz sizinle sürekli iletişim halinde oluyor ve böylelikle sadece iyi yemekler yapmakla kalmıyor size güzel bir deneyim yaşatmayı hedefliyoruz. Beslenme ile ilgili tüm yükünüzü üstleniyoruz.
Yemeklerimize İstanbul Sarıyer’deki 1000 m2 kapalı alana sahip üretim tesisimizde 15 kişiden oluşan ekibimizle hazırlıyoruz. Web sitemizdeki mutfağımız sekmesine tıklayarak tesisimizin fotoğraflarını inceleyebilirsiniz.
1 günden 90 güne kadar sipariş verebilirsiniz. Aldığınız gün sayısı arttıkça yemek ücretiniz düşecektir. Örneğin 5 günlük bir pakette günlük ücreti 90 tl ye gelen bir menüye 20 günlük sipariş verirseniz günlük 69 tl ödersiniz.
Siparişinizi oluştururken başlangıç gününüzü seçiyorsunuz. Siz ne hangi gün isterseniz o gün paketiniz başlıyor. Sadece ertesi güne sipariş alamıyoruz. Sipariş verdiğiniz gün ile başlangıç günü arasında 1 gün boşluk oluyor. O bir günde menülerin planlamasına ayırıyoruz. Örneğin pazartesi günü paketinize başlamak için cumartesi gecesi saat 23:59’a kadar sipariş verebilirsiniz.
Tüm İstanbul’a gönderim yapıyoruz. Evet Büyükçekmece dahil.
Web sitemizden veya FitChefApp’den hesabım bölümüne girerek adres değişikliği yapabilirsiniz.
Pazar günleri yemek teslimatı yapmıyoruz. Pazar günleri de yemek istiyorsanız haftasonu 2 paket seçeneğini seçerek sipariş verebilirsiniz. Bu sayede cumartesi günü 2 farklı menü olacak şekilde Pazar gününün yemeğini de cumartesiden teslim ederiz.
Teslimat saatlerimiz bulunduğunuz ilçe ve mahalleye göre saat sabah 6:00 ile 11:00 ve akşam 20:00-23:00 arasında değişiyor. Sipariş aşamasında bulunduğunuz mahalleyi seçtiğinizde o bölge için gönderim saatleri karşınıza çıkacaktır. Size uygun olanı seçmeniz yeterli
Genel olarak en çok tercih edilen menülerimiz Zayıflama Dengeli Beslenme ile Yüksek Proteinli Menü. Hem sebze hem et yemekleri olsun derseniz Zayıflama Dengeli Beslenme ben protein içeriği yüksek yemekler istiyorum derseniz Yüksek Proteinli Menüyü tavsiye ederiz.
Menü seçmekte hala kararsızsanız, ana sayfamızdaki Menümü Planla bölümünden soruları cevaplayın ve size en uygun menüye beraber karar verelim.
Sipariş aşamasında kalori seçme bölümü ve diyetisyen beni arasın şeklinde 2 adet buton göreceksiniz. Kalori konusunda kararsızsanız diyetisyen beni arasın seçeneğini seçin. Siparişiniz sonrası diyetisyenlerimiz sizinle iletişime geçip menünüzü planlayacaklar. İstediğiniz besin değerleri belliyse, menülerin sipariş sayfasından istediğiniz kalori aralığını seçerek siparişinizi oluşturabilirsiniz.
Menülerin içerikleri, şeflerimiz ve diyetisyenlerimizin ortak kararı ile belirleniyor. Mevsiminde sebzeler ve taze ürünlere öncelik vererek haftalık menüler oluşturuyoruz. Diyetisyenlerimizin sizin için hazırladığı planlamaya göre menülerimizin tabaklamasını tek tek tartarak yapıyoruz.
Herhangi bir sebepten paketinize devam etmek istemezseniz iptal sürecimiz şu şekilde;örneğin 30 günlük paket aldıysanız ve 30 günü doldurmadan paket iptali isterseniz 20 gün ve üzeri kullanımdan sonra paketinizi durdurmak istediyseniz 20 günlük paket fiyatının günlük ücretini baz alırız. 5 gün 19 gün arasında paketinizi durdurmak isterseniz 5 günlük paket fiyatının günlük ücretini baz alıp,aldığınız gün sayısı ile çarpıyoruz.Kalan tutardan yüzde 25 sabit gider kesintisi yapıp para iadenizi yapıyoruz.
Web sitemizden veya FitChefApp’den hesabım bölümüne girerek yemek istemediğiniz günleri dondurabilirsiniz. Dondurduğunuz günler paketinizin sonuna otomatik olarak eklenir. Burada dikkat etmeniz gereken örneğin Perşembe gününü dondurmak isterseniz Salı günü gecesi saat 23:59’a kadar bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Arada bir günlük boşluk var çünkü o bir günü menülerinizin hazırlık ve planlamasına ayırıyoruz.
Sistemimizdeki menüleri tüm ihtiyaçları karşılamak için detaylı bir şekilde planladık. Yine de daha farklı bir menüye ihtiyaç duyuyorsanız [email protected] ye menünüzü gönderirseniz inceleyip size dönüş yaparız